Cum combate Seleniul stresul oxidativ
Într-o lucrare științifică recentă, denumită „Nivelul de seleniu la persoanele în vârstă: longevitate și boli legate de vârstă”, cercetătorii irlandezi, francezi și belgieni au analizat în mod specific seleniul și capacitatea sa inerentă de a proteja împotriva stresului oxidativ.
Articolul lor, care a fost publicat în Current Pharmaceutical Design anul trecut, descrie modul în care seleniul ajută la susținerea unor enzime dependente de seleniu numite selenoproteine, care protejează celulele împotriva pericolelor stresului oxidativ.
Protejează celulele sănătoase
Practic, stresul oxidativ este o situație în care organismul este copleșit de prezența unui număr mare de molecule libere potențial dăunătoare, care ies din țesuturi și pot distruge celulele sănătoase și conduce la deteriorarea fizică. Radicalii liberi sunt un produs secundar normal al metabolismului energetic celular, asemănător cu calea de evacuare la mașină, iar corpul este în mod normal în măsură să se ocupe de ei, astfel încât aceștia să nu provoace daune.
Sunt mecanismele noastre proprii de apărare, care au grijă să își facă treaba. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, aceste mecanisme tind să se deterioreze și să încetinească și, dacă există prea puțin seleniu în sânge pentru a alimenta selenoproteinele de protecție, este posibil să nu poată îndeplini sarcinile atribuite.
|