Caută

    Search Results

    Închideți

    Vitamina C: eficiență în combaterea stresului oxidativ




    Vitamina C este eficientă împotriva stresului oxidativ din organism

    Stresul oxidativ este un dezechilibru chimic din organism, care poate deteriora celulele și țesuturile sănătoase. Potrivit unui studiu american, vitamina C are un efect protector. Continuați să citiți pentru a afla cât de ușor vă puteți proteja corpul în situații de stres oxidativ.

    Cei mai mulți dintre noi știu ce este stresul, dar puțini au auzit despre un fenomen numit stres oxidativ. Acesta apare în organism atunci când antioxidanții de protecție, precum vitaminele C și E, sunt depășiți numeric de radicalii liberi nocivi. Multe afecțiuni sunt caracterizate de stresul oxidativ, iar oamenii de știință americani de la Universitatea de Stat din Oregon au demonstrat că puteți reduce în mod eficient nivelurile de stres oxidativ cu vitamina C.

    Redus după câteva săptămâni

    În noul studiu, unui grup de participanți la test i s-a administrat o doză zilnică mare de vitamina C. După doar trei săptămâni și jumătate, cercetătorii au reușit să măsoare modul în care nivelul lor de malondialdehidă (MDA) din sânge a scăzut. MDA este un așa-numit marker al stresului oxidativ, iar nivelurile mai scăzute de MDA indică faptul că există mai puțin stres oxidativ în organism.

    Utilizarea mai bună a vitaminei E

    Oamenii de știință au observat, de asemenea, că suplimentarea cu vitamina C a îmbunătățit capacitatea participanților la test de a utiliza vitamina E din dietele lor. La fel ca vitamina C, vitamina E protejează împotriva stresului oxidativ. Efectul sinergic dintre cele două vitamine oferă o protecție și mai bună împotriva radicalilor liberi.

    Ce este stresul oxidativ?

    Stresul oxidativ apare în mod natural ca reacție a organismului, fără a reprezenta o amenințare pentru sănătate. Atunci când stresul oxidativ persistă și devine permanent, poate duce la distrugerea celulelor și țesuturilor. Stresul oxidativ cauzează inflamație cronică de grad scăzut de care suferă mulți oameni fără să știe. Din acest motiv avem nevoie de o apărare antioxidantă eficientă și, totodată, ar trebui să încercăm să ne limităm expunerea la radicalii liberi.

    Se găsește în multe tipuri de alimente

    Obținem vitamina C dintr-o varietate de alimente, cum ar fi fructele (în special citricele), măceșele, cartofii și varza de Bruxelles. Cu toate acestea, ar trebui să consumăm cantități relativ mari din aceste alimente pentru a ajunge la dozele de vitamina C care au fost folosite în studiul american.

    Vitamina C sub formă de supliment

    O altă opțiune este să luați un supliment de vitamina C. Bio-Vitamina C este un supliment alimentar cu 750 mg de vitamina C în fiecare comprimat. Contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Utilizarea acestuia constituie un avantaj în situațiile cu stres oxidativ, în care celulele au nevoie de protecție suplimentară. Produsul conține vitamina C sub formă de ascorbat de calciu, care nu este acid și, prin urmare, este blând cu stomacul.

    Vechi studiu a documentat importanța vitaminei C

    În anii 1700, focul inamicului nu a fost cauza majoră de deces în rândul marinarilor, ci deficiența acută de vitamina C. În acele vremuri, nimeni nu se gândea la scorbut, stadiul final al deficienței severe de vitamina C. Scorbutul apare atunci când organismul rămâne fără vitamina C de care are nevoie pentru a produce colagen, proteina care „leaga” celulele corpului. James Lind, un ofițer de marină și medic scoțian, a vrut să elimine acest „inamic invizibil” care a luat viața atât de multor marinari. Prin urmare, a efectuat un studiu cu 12 dintre oamenii săi, toți suferind de scorbut. El a împărțit marinarii în șase grupuri de câte doi. Toți au primit aceeași dietă, dar, în plus, primul grup a primit un litru de cidru pe zi, al doilea grup 25 de picături de elixir de vitriol (acid sulfuric), al treilea grup 6 linguri de oțet, al patrulea grup o jumătate de litru de apă de mare, al cincilea grup două portocale și o lămâie, iar ultimul grup o pastă picantă și o băutură de apă de orz. Tratamentul grupului cinci a încetat după 6 zile, atunci când au rămas fără fructe, dar până atunci un marinar era apt pentru serviciu, în timp ce celălalt aproape își revenise. Aparent, vitamina C era ceea ce le lipsea acestor bărbați. Astăzi, acest vechi studiu este considerat a fi unul dintre primele studii clinice făcute vreodată și primul pas în direcția a ceea ce cunoaștem acum ca știință modernă a nutriției.