Caută

    Search Results

    Închideți

    Vitamina D susține sistemul imunitar, potrivit unui nou studiu




     

    O parte importantă a rolului vitaminei D în sănătatea imunitară este legată de intestinul nostru, potrivit unui nou studiu.

    Vitamina D ajută la controlul unei multitudini de funcții diferite ale corpului, inclusiv apărarea noastră imunitară. Acum, oamenii de știință danezi de la Universitatea Aalborg, în colaborare cu cercetătorii britanici și americani, au observat, într-un studiu pe 1,5 milioane de danezi, că vitamina D influențează microflora intestinală, care susține sistemul imunitar al organismului. Având în vedere că 70-80% din celulele noastre imunitare se află în intestin, nu este o surpriză că vitamina D este implicată în biochimia noastră intestinală. Cercetătorii, pur și simplu, nu au fost conștienți de această legătură mai devreme.

     

    Receptorii de vitamina D în toate țesuturile

    Studiul, care este publicat în revista Science, se adaugă numarului tot mai mare de cercetări, care arată cât de importantă este vitamina D pentru capacitatea noastră de a menține o apărare imunitară normală. În trecut, cercetătorii credeau că vitamina D era relevantă doar pentru sănătatea oaselor, dar receptorii de vitamina D (VDR) au fost găsiți în aproape toate țesuturile noastre, indicând cât de importantă este această vitamină pentru menținerea unui organism care funcționează bine.

     

    Analiză uriașă a 1,5 milioane de danezi

    Noua cercetare este împărțită în două faze. Prima fază constă în studii pe șoareci, în care cercetătorii au analizat modul în care vitamina D a influențat apărarea imunitară a șoarecilor prin mecanisme intestinale, existând o relație clară și semnificativă. În a doua fază, cercetătorii au făcut comparații similare analizând oamenii. Ei au studiat datele de sănătate disponibile de la 1,5 milioane de danezi și au putut vedea exact aceeași conexiune pe care au observat-o la șoareci. Danemarca are un sistem unic de informații de sănătate bine organizate și cuprinzătoare despre populație, care permite efectuarea unor astfel de comparații. Pe baza acestor constatări, cercetătorii au ajuns la concluzia că rezultatele studiilor efectuate pe șoareci se aplică și oamenilor.

     

    Oamenii de știință folosesc D-Pearls pentru studiile lor

    Sunt efectuate multe studii pentru a investiga rolul vitaminei D în sănătatea umană. Unul dintre cele mai testate preparate cu vitamina D este D-Pearls de la Pharma Nord. Produsul conține vitamina D3 activă biologic în uleiul de măsline ecologic pentru o absorbție optimă, care este esențială, atât pentru absorbția nutrienților din sânge, cât și pentru efectuarea cercetărilor de înaltă calitate.

     

    Calitate documentată

    Suplimentul D-Pearls a fost testat de oamenii de știință norvegieni de la Universitatea din Oslo într-un studiu al funcției musculare la sportivii bine antrenați. Suplimentul a fost, de asemenea, testat de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra într-un studiu al apărării imune. Într-un al treilea studiu, oamenii de știință au comparat nivelul vitaminei D al elevilor și capacitatea acestora de a rezolva sarcini provocatoare din punct de vedere mental. Ei au folosit și D-Pearls în acest studiu. Un studiu similar a fost efectuat pe participanți adulți, în Statele Unite. Toate studiile au fost publicate și arată că D-Pearls, luată în diferite doze, este absorbită eficient în sânge.
     

    Sursă:
    Vitamin D regulates microbiome-dependent cancer immunity

    Science, 2024; 384 (6694): 428
    DOI: 10.1126/science.adh7954