Sprijin pentru sistemul imunitar, dinţi, oase si muşchi
- Mici perle, fiecare conţinând 20 µg (800 UI) de vitamina D3, în ulei de măsline presat la rece
- Are o bună biodisponibilitate, deoarece vitamina D este liposolubilă
- Pentru oase, dinţi şi muşchi
- Vitamina D are rol în absorbţia normală a calciului
- Participă la procesul de diviziune celulară
- Fabricat în Danemarca sub control farmaceutic
D-Pearls Bio-Vitamina D3 20µg
O capsulă conţine | % din VNR* | |
---|---|---|
Vitamin D3 (Cholecalciferol) | 20 µg | 200%** |
* VNR=Valoarea nutrițională de referință
**200 % din VNR pentru copii, 400% din VNR pentru adulţi şi copii peste 11 ani, 100% din VNR pentru adulţi de peste 65 ani.
Informaţii despre produs
Mod de administrare:
1 capsulă pe zi, sau după recomandarea medicului.
A nu se depăşi doza recomandată pentru consumul zilnic.
Femeile însărcinate sau care alăptează, precum şi persoanele care iau medicamente trebuie să ceară avizul medicului înainte de a lua acest supliment.
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.
Prefixul Bio nu se referă la provenienţa din sistemul de agricultură ecologică, ci la biodisponibilitatea produsului.
80 capsule moi = 14,8 g
Ingrediente
Agent de încărcare: Ulei de măsline
Învelişul capsulei: Gelatină
Agent de umezire: Glicerol, apă purificată
Vitamina D3 (colecalciferol) din lanolină de oaie, 1 mg
Condiţii de păstrare:
A se păstra la temperatura camerei.
A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor mici.
A se consuma de preferinţă înainte de sfârşitul perioadei înscrisă pe cutie.
Produsul nu conţine gluten.
Se recomandă ca persoanele în vârstă şi cele cu pielea închisă la culoare să folosească vitamina D pentru a-şi întări oasele.
O piele mai în vârstă şi închisă la culoare are o abilitate mai scăzută de a produce vitamina D3 .
Ce este D-Pearls Bio-Vitamina D3?
D-Pearls sunt capsule gelatinoase cu 20 μg de vitamina D3 în fiecare capsulă. Deoarece sunt mici, sunt uşor de înghiţit. Vitamina D este liposolubilă şi este dizolvată în ulei de măsline presat la rece pentru a îmbunătăţi absorbţia acestei substanţe în sistemul digestiv. Capsulele se înghit cu uşurinţă dar pot fi şi mestecate. Cercetările au dovedit că vitamina D din D-Pearls Bio-Vitamina D3 are o absorbţie ridicată în organism.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este o vitamină liposolubilă. Aceasta înseamnă că are nevoie de prezenţa grăsimii pentru a putea fi absorbită în intestin. Ca şi alte vitamine, vitamina D este esenţială pentru organism. Există câteva tipuri de vitamina D, dar cele mai importante sunt D2 (ergocalciferol) şi D3 (colecalciferol). Vitamina D3 se sintetizează în piele atunci când ne expunem suficient la soare sau la alte tipuri similare de radiaţie UV. Vitamina D sintetizată astfel de organism este cea mai eficientă, iar sinteza ei depinde de timpul de expunere la soare și de intensitatea razelor solare. Într-o mare parte a Europei acest lucru se întâmplă doar în perioada de vară şi, de aceea, organismul produce vitamina D în cantităţi suficiente doar în această perioadă a anului.
Vitamina D2 se găseşte doar în alimente şi este produsă de fungi şi plante când acestea sunt expuse la lumina ultravioletă. Atât vitamina D2 cât şi vitamina D3 sunt hidroxilate în ficat şi rinichi şi devin astfel biologic active. Până acum, ştiinţa considera că ambele forme de vitamina D sunt la fel de eficiente în organism. Dar, în funcţie de metoda de măsurare folosită, vitamina D3 este cu 56-87% mai eficientă decât vitamina D2 în ceea ce priveşte creşterea nivelului vitaminei D în sânge. Mai mult, Vitamina D3 este stocată în ţesutul adipos de trei ori mai eficient decât vitamina D2. *
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Copiii au nevoie de mai multă vitamina D decât adulţii.
Vitamina D are o serie de funcţii importante în organism:
- participă la procesul de diviziune celulară
- contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi la menţinerea sănătăţii dinţilor
- contribuie la absorbţia şi utilizarea normală a calciului şi fosforului
- contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular
Surse de vitamina D
Vitamina D se găseşte în câteva tipuri de alimente, cele mai bune surse fiind:
|
|
Nevoia de vitamina D
Cercetările au demonstrat că administrarea zilnică a unui supliment cu vitamina D este mult mai eficientă decât administrarea săptămânală sau lunară a unor doze mari de vitamina D.
Suplimentele cu vitamina D sunt, în general, recomandate pentru:
- Copiii cu vârste între 0 şi 2 ani (vitamina D picături)
- Femei însărcinate
- Copii şi adulţi cu piele închisă la culoare
- Copii şi adulţi care îşi acoperă corpul în totalitate pe timpul verii
- Persoane care nu stau afară în timpul zilei sau evită în general soarele
- Persoanele instituţionalizate
- Adulţi cu vârsta peste 70 de ani
- Orice persoană, indiferent de vârstă, care este expusă riscului de osteoporoză
Veganii şi vegetarienii sunt sfătuiţi să urmeze recomandările oficiale privind expunerea la soare şi, pe cât posibil, să-şi suplimenteze alimentaţia cu vitamina D pe perioada iernii.
Nivelul de vitamina D din sânge poate fi determinat printr-un test care măsoară nivelul 25-hidroxivitamina D (25-(OH)D) şi este exprimat în nmol/l. Valorile măsurate ale vitaminei pot varia astfel:
- <12 nmol/l: Deficienţă severă
- 12-25 nmol/l: Deficienţă
- 25-50 nmol/l: Insuficient
- >50 nmol/l: Suficient
- 75-150 nmol/l: Nivel optim pentru persoane cu oase fragile şi pentru cele care au probleme cu rinichii
- >ca. 200 nmol/l: Risc de supradozare
> a se citi: ” mai mare decât”
< a se citi: ” mai mic decât”
Echivalenţe ale unităţilor de măsură
1 nmol/l = 0,4 ng/ml
Măsurarea nivelului vitaminei D
Cel mai sigur mod prin care se poate determina nivelul de vitamina D din sânge este realizarea unui test. Persoanele sănătoase nu au nevoie să-şi determine uzual nivelul vitaminei D în sânge. Pentru alte persoane însă, al căror stil de viaţă o impune, este de dorit să se facă această măsurare.
Insuficienta expunere la soare, alimentaţia dezechilibrată dar şi anumite medicamente pot afecta absorbţia vitaminei D în organism, crescând astfel nevoia de suplimentare cu acest nutrient.
Recomandări oficiale
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că vitamina D:
- Contribuie la absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului
- Contribuie la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge
- Contribuie la menținerea sănătății sistemului osos
- Contribuie la menținerea funcției normale a sistemului muscular
- Contribuie la menținerea sănătății dinților
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar
- Participă la procesul de diviziune celulară
- Pentru femeile și bărbații care au peste 60 de ani, vitamina D ajută la diminuarea riscului de cădere asociat cu instabilitatea musculară și cu slăbiciunea musculară. Căderile sunt un factor de risc pentru fracturi, în special pentru persoanele de peste 60 de ani. (Art 14a)